Voor welke landen heb je een vignet nodig?

Plan je een autovakantie naar het buitenland? Zorg dan dat je vooraf de juiste vignetten regelt, want in verschillende Europese landen heb je een wegen- of milieuvignet nodig. Dat moet je zichtbaar op je autoruit plakken. Kun je bij een controle het juiste vignet niet voorleggen? Dan riskeer je een verkeersboete. Ken jij het verschil tussen een tol- en een milieuvignet? Carglass® maakt je wegwijs!
Autovakantie

Wegenvignet Oostenrijk

Ga je met de auto naar Oostenrijk? Dan heb je een vignet nodig voor de A- en S-wegen. Een sticker voor een periode van tien dagen kost 9,40 euro. Voor een wegenvignet dat twee maand geldig blijft, betaal je 27,40 euro. Ben je niet in orde tijdens een controle? Dan riskeer je een boete van 120 euro.

Wegenvignet Zwitserland

Ken je het verschil tussen een wegen- en tolvignet? Bij tol betaal je om eenmalig gebruik te maken van een bepaalde weg, tunnel of brug. Bij het vignet betaal je vooraf een bijdrage. Dan mag je voor een bepaalde periode gebruik maken van snelwegen, tunnels en bruggen in dat land. Het Zwitserse wegenvignet is verplicht op de snelwegen (A-wegen). Het is een jaar geldig en kost 39 euro. Een slimme zet, want zonder vignet riskeer je een boete van 120 euro – zelfs wanneer je de sticker niet op de juiste plaats hebt aangebracht. Volg dus nauwkeurig de instructies.

vignet_swiss_logoWegenvignet Zwitserland

Ecovignet Frankrijk

In Frankrijk is het ecovignet Crit’Air verplicht in steden met milieuzones. In een Franse milieuzone is maar beperkt verkeer toegestaan – de zogenoemde Zone à Circulation Restreinte of ZCR. Soms gaat het ook om een luchtkwaliteitszone. Daar mag je alleen mét een ecovignet op werkdagen tussen 8 en 20 uur rijden. Het systeem geldt in Parijs, Lyon, Lille, Grenoble en andere steden. Kijk je uit naar een autovakantie in Frankrijk? Bestel dan tijdig je ecovignet

Milieuzones Nederland

Steeds meer Nederlandse steden stellen een milieuzone in. Daar ben je alleen welkom met een auto of brommer die weinig vervuilt. Rij je met een té vervuilend voertuig toch de stad in? Dan riskeer je een boete. Zorg er dus voor dat je weet of jouw auto welkom is. Check vooraf de actuele info.

Milieuvignet Duitsland

In Duitsland heb je een milieuvignet of Umweltplakette nodig. Daarmee mag je bepaalde stadscentra binnenrijden. Je herkent de beschermde zones aan het vierkante verkeersbord Umweltzone. Plan je een autorit naar Duitsland? Koop dan je milieusticker snel en eenvoudig via de webshop van VAB. Dat kost je 17 euro. Heb je geen sticker? Dan riskeer je een boete tot 80 euro. Oh ja: als je op de autosnelwegen blijft, heb je geen sticker nodig.

Nog dit: houd het papier waarop de sticker kleeft én je factuur bij voor als je voorruit moet worden vervangen. Dan krijg je een gratis nieuw vignet in een TUV-kantoor.

“De service bij Carglass was uitermate correct en vriendelijk. Bovendien hebben ze de Duitse milieusticker kunnen recupereren en op mijn nieuwe voorruit geplakt”, klinkt het bij een tevreden klant uit Vilvoorde.

Milieuvignet Spanje

Ook Spanje heeft een milieuvignet ingevoerd. Het Etiqueta geeft aan hoeveel je auto uitstoot en bepaalt je toegangsrechten tot de lage-emissiezones. Tegen 2023 zullen alle Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners een lage-emissiezone hebben. Je koopt het ecovignet voor 5 euro in een Spaans postkantoor. Ga je je vignet kopen? Hou dan je inschrijvingsbewijs bij de hand. Plak de sticker rechts onderaan op je voorruit.

milieuvignet spanjeMilieuvignet Spanje

Tolvignet Slovenië

Slovenië is een prachtig land met adembenemende natuurlandschappen. Dat maakt het land extra bijzonder om naartoe te rijden met de auto. Maar wees voorbereid: er gelden strenge verkeersregels. Bovendien heb je op alle snelwegen een tolvignet nodig. Check dus vooraf de actuele verkeers- en wegeninfo.

Help! Mijn autoruit met buitenlands vignet is aan vervanging toe

Is je autovoorruit met je sticker beschadigd? Kom dan zo snel mogelijk langs bij een Carglass® Service Center. We proberen je wegenvignet te recupereren, al is dat niet altijd mogelijk. Het hangt af van de sticker:

  • Vignetten voor Zwitserland en keuringsvignetten voor lichte vracht kunnen we meestal recupereren.
  • Milieuvignetten voor Duitsland zijn een stuk moeilijker te hergebruiken. Gelukkig krijg je met de achterkant van het papier waarop de sticker kleeft én je factuur van je ruitvervanging een gratis nieuw vignet in een TUV-kantoor.
  • Franse vignetten zijn onmogelijk te verplaatsen.

Liep je auto glasschade op in het buitenland? Geen zorgen: ook daar helpt Carglass® je verder.

Verwijder vignetten en stickers in een wip

Zit je autovakantie erop? Check dan zeker dit filmpje waarin je duidelijk ziet hoe je gemakkelijk de stickers van je autoruit verwijdert.