Zo overleven jij en je huisdier een warme autorit

Een hittegolf op komst! Hoe overleef je een autorit bij deze temperaturen? En hoe houd je het onderweg koel voor jouw huisdier?
hond_auto

Parkeer in de schaduw

Een eenvoudige tip: parkeer je auto in de schaduw. Blijft jouw auto een tijdje staan? Kijk dan in welke richting de zon draait. Het heeft geen zin om je auto op een schaduwrijke plek te parkeren als datzelfde plekje een halfuur later in de zon ligt.

Leg een zonnescherm op je voorruit of bedek je volledige auto met een schaduwnet

Een reflecterend zonnescherm op je voorruit kaatst het zonlicht terug. Het beïnvloedt de binnentemperatuur niet. Maar houdt wél de contacttemperatuur van uw interieur lager. Een pluspunt, want in auto’s zonder scherm warmt het dashboard op tot wel 92 °C. Je kan ook een aluminium schaduwnet gebruiken wat je volledige auto bedekt. Het aluminium weefsel met uv-beschermlaag weerkaatst tot wel 80 % van de zonnestraling en beschermt zo tegen zonnebrand en hitte.

Laat je huisdier niet achter in een warme auto

Staat je auto volledig afgesloten in de zon? Dan wordt het binnenin al snel stikheet. Vaak tot wel 50 graden of meer. Laat je huisdier dus nooit achter in een gesloten auto! Zelfs al laat je de ramen een beetje open. Want het is niet het zuurstofgebrek waaraan de hond bezwijkt, maar oververhitting. Enkele minuten in een geparkeerde auto kan je hond al fataal worden.

Airco of je hond in de wind?

Hou het voor jezelf én voor je huisdier koel in de auto. Zet dus ook met hond of kat de airco zeker aan. Open altijd even je autoruit als u instapt. Zo ontsnapt de warme lucht. Daarna mag je alles weer sluiten, zodat de airco zijn werk kan doen. Zet je airco niet te koud. Het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur bedraagt beter niet meer dan 6 graden.

De ramen liever open tijdens het rijden? Zet ze dan op een kier en vermijd dat je huisdier onverwacht uit de auto springt. Je hond met zijn kop in de wind uit het autoraam is ook geen goed idee. Hij kan steentjes of afval tegen zijn kop krijgen.

Opgelet! Heb je een sterretje in je voorruit en zet je de airco aan? De ijskoude aircolucht kan het sterretje in je warme ruit doen barsten. Sterretje gevonden? Laat het snel herstellen. Maak nu een afspraak!

Neem altijd water mee

Vertrek altijd met fris water bij de hand. Voor jezelf én jouw huisdier. Beter te veel dan te weinig, want je weet niet in welke file je kan belanden. Neem ook een flesje met water mee. Ideaal om jezelf en je huisdier wat te verfrissen onderweg.

Laat je autoruiten tinten

Je kan de zon te snel af zijn met een donkere raamfolie. Want die houdt de temperatuur 16 °C lager én heeft een uv-verminderende werking. Bovendien bespaar je zo brandstof, want je airco mag een flinke stand lager. Lees hier alles over getinte autoruiten.

Stop regelmatig

Stop regelmatig, zeker bij lange ritten. Want door de warmte neemt uw concentratie sneller af. Ook je huisdier heeft nood aan een pauze. Voor een hond is het belangrijk dat hij regelmatig zijn pootjes strekt en een sanitaire stop houdt. Daarna is iedereen weer fris en vrolijk om verder te reizen!

9 juli 2022