Schadelijk effect van strooizout op je lak
In België strooien we meestal een mengsel van natriumchloride (keukenzout) en water. Zo creëren we pekel. Maar dat strooizout hecht zich aan het wegdek én je auto. Het gevolg? Het zout vreet gaten – zeker wanneer de lak al licht beschadigd is.
Strooizout en sensoren: geen goede combinatie
Pekel werkt niet alleen corrosie in de hand. Het tast ook rubber en kunststof aan. Zo stuurt het leidingen en sensoren in de war, zoals die van je remsysteem. Het resultaat? Je waarschuwingslampjes slaan tilt en knipperen onterecht. Reken jij op de hulp van handige rijhulpsystemen? Schenk er dan extra aandacht aan tijdens de wintermaanden: hou je camera’s en sensoren kraaknet.
Het gevaar van een vuile voorruit
Niet alleen je carrosserie en sensoren lijden onder de zoutafzetting. Het opspattende mengsel van vuil en zout zorgt voor een smerige voorruit. En dat is gevaarlijk – zeker in combinatie met een laagstaande zon of een tegenligger die verblindt. Grijp dus sneller naar zeep en spons wanneer het sneeuwt.
Bescherm je auto tegen strooizout
Is de winter daar? Dan doe je je auto een groot plezier met een regelmatige poetsbeurt. Gebruik koud of lauw water. Want warm water lost het zout op, zodat het nog dieper doordringt. Breng eventueel ook een beschermende waslaag aan. Zo vermijd je dat de viezigheid aankoekt. Een tip: ontdek de krachtige reiniging van Riwax Car Shampoo. De supergeconcentreerde autoshampoo reinigt en beschermt je lak. Bovendien is hij heel zuinig in gebruik.
Een minder schadelijk alternatief voor strooizout
Strooizout heeft een slechte reputatie: het beschadigt planten en bomen en komt in het grondwater terecht. Daarom onderzoekt de overheid milieuvriendelijke alternatieven. In Nederland loopt een veelbelovend project met sap uit gemaaid bermgras. Een interessante denkpiste die hopelijk niet ondergesneeuwd raakt.