8 geweldige tips om veilig te rijden in de regen

Regen betekent: gevaar op de weg. Carglass® tovert speciaal voor jou tips op tafel om veilig op jouw locatie aan te komen.
regen_rijden-min

1. Pas je tempo aan

Pas je snelheid aan, dan houd je beter voeling met de ondergrond. En ga je minder snel aan het slippen. Wees vooral het eerste halfuur extra voorzichtig. Waarom, vraag je je af? Omdat de ‘eerste’ regen samen met de modder en olie op de weg voor een gladde laag op het wegdek zorgt.

2. Hou voldoende afstand

Valt het water met bakken uit de hemel? Blijf dan gefocust op de weg en hou meer afstand tussen je voorliggers. Reken extra ruimte in voor noodgevallen. Een vuistregel? Deel de snelheid waarmee je rijdt door twee. Rijd je bijvoorbeeld 90 kilometer per uur? Dan is de veilige afstand ten opzichte van jouw voorligger 45 meter.

3. Controleer regelmatig je bandenspanning

Een goede bandenspanning en profieldiepte besparen u ellende op natte wegen. Controleer daarom geregeld of jouw banden nog in goede vorm zijn. Hoe weet je wat de ideale bandenspanning voor jouw wagen is? Meestal vind je die info aan de binnenkant van het tankklepje, in het handschoenenkastje of op de binnenstijl van de deur. Of gewoon in de handleiding van uw wagen. Let op: het getal op de zijkant van de banden is niet de ideale bandenspanning, wel de maximale. Gebruik dit cijfer dus niet als leidraad.

4. Trek geleidelijk op

Bij regenweer is het belangrijk om niet te snel op te trekken. Zo houd jij je auto beter onder controle en vermijd je slippartijen.

5. Rem op de motor

Druk bij regenweer nooit bruusk je rempedaal in. Afremmen doe je beter op de motor. Een bocht in zicht? Rem dan vroeger dan normaal. Moet je een helling op? Schakel dan naar een hogere versnelling. Zo slip je minder gauw. Tijdens het afdalen schakel je dan weer beter over naar een lagere versnelling.

6. Blijf een slippertje de baas

Voel je dat je wagen toch aan het slippen gaat? Blijf dan vooral rustig en weersta de neiging om voluit op de rem te trappen. Druk het rempedaal beheerst in. Paniek is niet nodig: een slippertje overkomt de beste chauffeurs. Denk er ook aan om je schoenen te drogen aan de voetmat voor je wegrijdt. Zo vermijd je dat je voeten van de pedalen glijden.

7. Voorkom aquaplaning

Bij écht hevig regenweer is het alle hens aan dek. Je wordt misschien verrast door aquaplaning? Dat wil zeggen dat jouw wielen het water niet meer weggewerkt krijgen. je auto zweeft een beetje op de waterlaag. Probeer dit te voorkomen door in het spoor van je voorganger te blijven. Houd je stuur stevig vast en rem of stuur niet bruusk.

8. Wat te doen bij aquaplaning?

Heeft de aquaplaning je toch te pakken? Blijf dan kalm. Gooi niet alle remmen dicht, want dan kunnen je wielen blokkeren. Laat je gaspedaal traag los en ontkoppel, tot je wielen opnieuw contact hebben met de grond. Remmen op de motor blijft aangewezen. Doe geen rare manoeuvres. Blijf goed voor je kijken en hou vooral uw traject in het oog en focus niet op obstakels. En zo haal je zonder kleerscheuren je veilige haven.

22 maart 2023