Jezelf buitengesloten? Met deze trucjes zit je zo weer achter het stuur!

De vrees van iedere autobestuurder: jezelf buitensluiten uit je wagen. En natuurlijk heb je op dat moment geen reservesleutel – maar wél haast. Of nog erger: je kind of hond zit alleen opgesloten in je voertuigHoe los je dat probleem op? Carglass® vroeg het aan sergeant Steven Vertessen. Hij is brandweerman bij Hulpverleningszone Rand. “Is de situatie levensbedreigend? Bel dan eerst 112 vóór je zelf actie onderneemt”, raadt hij aan. 

Liefde is … de reservesleutel brengen

Buitengesloten uit je wagen? Stel jezelf dan twee belangrijke vragen:

  • Vraag 1: is de situatie stabiel en niet dringend?
  • Vraag 2: is de situatie gevaarlijk of levensbedreigend?

“Het antwoord is bepalend voor de juiste aanpak”, legt Vertessen uit. “Is je situatie stabiel? Dan heb je tijd om een oplossing te zoeken. Probeer eerst of echt alles gesloten is. Misschien is er een deur open? Of zit de kofferbak los? Bieden die pogingen toch geen oplossing? Bel dan je partner of een familielid. Zij brengen je reservesleutel en redden je zo uit je vervelende situatie.”

Maar wat als je niemand kunt bereiken? Het zal maar net lukken dat je partner een belangrijke meeting heeft. “Geen reservesleutel? Dan is een slotenmaker een optie”, zegt Vertessen. “En als je het probleem liever zélf wilt oplossen, geef ik je graag enkele slimme trucs.”

Maak je autodeur zélf open met deze trucs

Is de situatie niet dringend? Zoek dan een slimme oplossing – je hebt tijd. “Je autoruit aan diggelen slaan, is altijd een optie. Maar dat wil je uiteraard vermijden”, lacht Vertessen. Gelukkig: de brandweerman leerde ons enkele slimme trucs om je autodeur te openen – zonder je wagen te beschadigen. Heb je een autodeur:

“Voor de tweede truc zijn de luchtkussentjes niet noodzakelijk. Je kunt ook een kleine opening maken met een stukje ijzer of schroevendraaier. Steek dan het staafje door dat gaatje”, geeft Vertessen mee. “In dat geval moet je wel extra opletten om je voertuig niet te beschadigen.”

Welke materialen komen van pas? “Ik heb al veel gezien”, verklapt Vertessen. “Een ijzeren kapstok, de antenne van de auto of het statief dat de motorkap openhoudt.” Mensen zijn creatief in noodsituaties.

Sla een autoraam open van binnen naar buiten

Is de situatie levensbedreigend? Dan krijg je een heel ander verhaal. “Bel onmiddellijk de hulpdiensten”, zegt Vertessen. Dat is de eerste en cruciaalste actie. Daarna pak je het probleem stapsgewijs aan:

  • Laat iemand de eigenaar van het voertuig halen of verwittigen.
  • Check of er een autodeur open of los is.
  • Zorg voor een getuige die de levensbedreigende situatie later kan bevestigen.
  • Breek een raam.

Welk autoraam breek je open? “De kleinste zijruiten van een wagen zijn duurder en moeilijker te vervangen”, weet Vertessen. “Je bent ook niet zeker of je langs dat kleine raam wel in de auto geraakt. Breek dus een grote autoruit – zo ver mogelijk verwijderd van mensen of dieren die vastzitten in de wagen.”

Is je autoruit gebarsten? Maak dan nu een afspraak voor een vlotte vervanging!

Vertessen geeft een belangrijke tip mee: “Sla eerst de ruit erachter in. Ga voorzichtig te werk. Verwijder dan de grote autoruit naar buiten toe.” Heb je niet de nodige tools of kennis? Wacht dan de komst van de hulpdiensten af. Zij beschikken over het juiste materiaal en pakken elke situatie uiterst snel en veilig aan. “We plakken het raampje helemaal af met een speciale folie”, legt Vertessen uit. “Daarna slaan we het voorzichtig in. Zo verwijderen we het autoraam in zijn geheel met een minimum aan glasscherven.”

15 november 2021